top of page
Datorită sau în ciuda? Adevărat sau fals? Mit sau realitate? UÈ™or sau greu?
Prezentarea rezultatelor Cercetării Naționale - Cultură de organizație și Leadership 2021 - 2022
Date: OAMENI
Analiză: MENTALITĂȚI
Rezultate: PERFORMANȚĂ
Argument
În perioada Octombrie 2021 - Aprilie 2022 am derulat o amplă cercetare naÈ›ională pe tema culturii de organizaÈ›ie È™i a leadership-ului. Au fost implicate 137 de companii cu tot cu liderii lor. Peste 2.000 de respondenÈ›i individuali au răspuns despre cultura organizaÈ›iei lor, despre liderii lor, despre aspiraÈ›iile pe care le au de la locul în care muncesc.
ConferinÈ›a din 14 octombrie va pune în prim plan impactul pe care îl are preocuparea pentru cultura de organizaÈ›ie. De asemenea, vom aduce în prim plan ce s-a schimbat È™i ce a rămas constant, comparativ cu datele pe care le avem de la cercetările anterioare, din 2009 È™i 2010.
De unde am plecat, încotro mergem, ce s-a schimbat È™i ce este constant? Cum ne ajută preocuparea pentru cultura de organizaÈ›ie, indiferent de rolul pe care îl avem: ca lideri, ca oameni de resurse umane, ca salariaÈ›i sau clienÈ›i.
Agenda și speakeri
Conferința de anul acesta este, așa cum am spus, petrecerea noastră de majorat. Este a 11-a
conferință pe care o organizăm în cei 18 ani de când Human Synergistics există în România.
Am fost atenÈ›i la toate temele momentului, aÈ™a facem È™i de această dată. În anii 2004 - 2006
vorbeam despre impactul culturii de organizaÈ›ie în strategie È™i preocuparea oamenilor de resurse
umane era aceea de a se poziÈ›iona ca parteneri strategici în companiile lor, în 2007 È™i 2008 a fost pe
val preocuparea pentru managementul performanÈ›ei È™i păstrarea talentelor, în 2009 -2010 am vorbit
despre criza economică și am luat idei de acțiune din prima cercetare a culturii de organizație
realizată de noi în România. În 2011 ne-am uitat către lideri È™i, tot în urma unei cercetări de
anvergură naÈ›ională pe care am realizat-o, am poziÈ›ionat È™i introdus în vocabularul organizaÈ›iilor
conceptul de impact pentru cei care conduc oameni și organizații. A urmat apoi preocuparea pentru
generaÈ›ia Z, pe care am abordat-o È™i noi în conferinÈ›a din 2019.
A venit apoi pandemia, perioadă care ne-a întors la introspecÈ›ie.
După această perioadă am profitat de ocazie și am organizat cea mai complexă și amplă cercetare
națională a culturii de organizație, simultan cu cercetarea asupra impactului liderilor, dar și a
aspiraÈ›iilor pe care le au oamenii de la organizaÈ›iile în care lucrează.
În jurul rezultatelor È™i mesajelor pe care le avem de comunicat în urma cercetării naÈ›ionale Cultură
OrganizaÈ›ională È™i Leadership, lansată în octombrie 2021 È™i încheiată la începutul acestui an, am adus
la un loc oameni care cred în temele leadership È™i cultură. PuteÈ›i descoperi mai jos invitaÈ›ii care ne vor fi alături È™i ne vor împărtăși din experienÈ›a lor.
Iuliana Stan conduce Human Synergistics România È™i de 18 ani promovează activ domeniul culturii de organizaÈ›ie, atât în mediul privat, cât È™i în sfera instituÈ›iilor publice.
Tiberiu Moisă (Tibi) este un bancher cu istoric de implicare în proiecte care au potenÈ›ialul să schimbe comunități sociale sau economice. În ultimii douăzeci de ani a participat nemijlocit în povestea de business a Băncii Transilvania, având responsabilități de top management. Pentru Tibi, capitalismul are nevoie de conÈ™tiintă socială, È™i atunci este firesc ca bankingul să fie despre oameni È™i comunități.
Tibi are o diplomă de studii postuniversitare de la Sheffield University (UK) È™i un master în business de la INDE (ASE & CNAM FranÈ›a). A absolvit ASE BucureÈ™ti în 1998.
Mădălina RacoviÈ›an este Head of People Services la KPMG, unde coordonează proiecte de transformare organizaÈ›ională, È™i a funcÈ›iei de HR pentru clienÈ›i. Lucrează la KPMG de peste 20 de ani È™i a interacÈ›ionat cu clienÈ›i de toate felurile, cu culturi bune sau mai puÈ›in bune. Iar asta se vede în modul în care oamenii din aceste organizaÈ›ii reacÈ›ionează în situaÈ›ii stresante, dar È™i în cum abordează un anumit proiect, o provocare sau chiar dezvoltarea lor profesională, ca indivizi.
Simona ComÈ™a conduce cel mai de anvergură proiect de transformare culturală care se desfășoară în acest moment într-o instituÈ›ie publică din România: Curtea de Conturi a României, instituÈ›ie fundamentală a statului. În acest demers este folosită metodologia Human Synergistics pentru managementul culturii de organizaÈ›ie. Proiectul de transformare a culturii de organizaÈ›ie la nivelul CurÈ›ii de Conturi a României are ca miză schimbarea mentalității personalului, de la controlori la auditori. Ce a mers È™i ce nu a mers în acest demers? Ce este diferit la un an de la debutul proiectului față de aÈ™teptările iniÈ›iale? Simona ComÈ™a este Consilier al PreÈ™edintelui, Curtea de Conturi a României.
Adrian Florea È™i Marius Decuseară-Brandenburg, consultanÈ›i seniori È™i parteneri în Trend Consult.
Adi și Marius lucrează cu subiectul "cultură" de mai bine de 10 ani, și au an de an intervenții de transformare culturală pe care le coodonează. Sunt pasionați de leadership, de cultură și de sens.
Vor fi moderatorii panelurilor din cadrul conferinței.
Violeta Ciurel este doctor în economie È™i are o vastă experiență ca lider de organizaÈ›ie. Pasionată de domeniul asigurărilor È™i autoarea celui mai complex manual de asigurări existent pe piață, a condus cu mare succes în ultimii 25 de ani companii de asigurări din România È™i Portugalia È™i a avut pozitii de conducere È™i coordonare a unor entități È™i proiecte de mare amplitudine È™i complexitate din Europa, Asia È™i America Latină. A îndeplinit roluri globale È™i regionale, lucrând în Olanda, Portugalia, FranÈ›a È™i Spania. Este alături de noi ca să ne spună ce e diferit de la o È›ară la alta din perspectiva culturii È™i ce rămâne constant în actul de conducere a oamenilor. Ce este mit È™i ce este realitate atunci când avem de lucrat la cultura de organizaÈ›ie? Violeta Ciurel este profesor ASEBUSS, consultant È™i coach.
LaurenÈ›iu Trocan e la conducerea RASIROM de aproape 6 ani, unde a venit cu o experiență îndelungată în companii româneÈ™ti sau multinaÈ›ionale din telecomunicaÈ›ii, sănătate È™i IT.
La RASIROM s-a implicat personal în implementarea unui proiect de schimbare culturală, alături de membrii board-ului, pentru a susÈ›ine orientarea organizaÈ›iei într-o zonă constructivă.
Florin Grama, Director Euromaster Business Services, are un interes crescut pentru cultura de organizaÈ›ie, pe care l-a adus în mai multe companii de-a lungul timpului. Cu o carieră de peste 20 de ani în IT, Customer È™i Business Services, Florin a contribuit atât la îmbunătățirea performanÈ›elor organizaÈ›iilor, cât È™i la schimbări culturale care au crescut moralul angajaÈ›ilor, satisfacÈ›ia clienÈ›ilor È™i
au adus optimizări financiare.
Adrian Postelnicu este de un an È™i jumătate Managing Director al METRO.digital România, care împreună cu METRO.digital Germania reprezintă divizia IT a grupului METRO. Cele două companii furnizează produse digitale È™i servicii către întregul grup METRO. Cu o experiență consistentă în domeniul tehnologiei, atât în cadrul grupului, cât È™i în alte organizaÈ›ii din domeniile financiar sau al serviciilor, Adrian conduce o organizaÈ›ie obiÈ™nuită cu schimbările, într-o piață în permanentă evoluÈ›ie. El este pasionat de subiectul cultură È™i leadership È™i tocmai a demarat un proiect global care vizează cultura organizaÈ›ională METRO.
Adrian Stanciu este unul dintre primii consultanÈ›i care a vorbit despre temele cultură de organizaÈ›ie È™i leadership în România. OrganizaÈ›iile, spune Adi, influenÈ›ează comportamentul oamenilor. Dacă vrei să schimbi comportamentul, trebuie să umbli la sistem. Iar cele care au, în opinia lui, È™anse mai mari de reuÈ™ită în această lume în viteză sunt cele care renunță la mecanismele de control, în favoarea unei arhitecturi de colaborare, în care oamenii au mai
multă libertate și decizie.
bottom of page